Gang van zaken
Aanmelding
Je kunt je vraag stellen door een contactformulier in te vullen.
Na ontvangst hiervan nemen wij contact met je op met een voorstel voor een telefonische screening. In de telefonische screening bespreken we in 15-30 min uw aanmeldingsvraag en of wij denken dat wij je daarin kunnen helpen.
Zo nee dan denken we desgewenst mee over een andere mogelijkheden.
Zo ja, dan sturen we een inschrijfformulier via een beveiligde mail verbinding (zorgmail of zivver) waarop je je gegevens kunt invullen. Na ontvangst van dit ingevulde formulier wordt je op de wachtlijst geplaatst. Op dit formulier kan je ook aangeven of je voorkeur voor een therapeut hebt. Zodra er plek is neemt de therapeut contact met je om de intakegesprekken te plannen.
Intake en diagnostiek
De intakefase bestaat uit enkele gesprekken en heeft als doel diagnostiek van je problematiek en een beeld krijgen welke benadering het beste bij jou aansluit. In deze fase brengen we je problemen, je hulpvraag en wat goed gaat in kaart. We bespreken wat je al geprobeerd hebt eraan te doen, welke eerdere hulp je al hebt gehad. We kijken naar de invloed van je relaties, je studie of werk en andere invloeden, en of deze stresserend of helpend zijn. Ook gaan we dieper in op je achtergrond. Kortom, breng vooral ook in wat je denkt dat belangrijk is om van jou te weten om een goed beeld van jou te krijgen.
Vragenlijsten: we maken gebruik van een aantal algemene klachten inventariserende vragenlijsten aan het begin van de behandeling ter screening en om een beginmeting te hebben. Deze kun je thuis invullen via een link die je wordt toegestuurd door Embloom. Soms besluiten we in overleg tot aanvullende vragenlijsten om een aspect nader te onderzoeken.
De intakefase wordt afgesloten door een indicatie verslag en een behandelvoorstel, dat met je wordt besproken. Let op, dit kan ook een voorstel zijn om je te verwijzen naar behandeling elders, als wij denken dat je bij ons toch niet op de goede plek bent en je elders beter geholpen kunt worden.
Behandeling
De behandelfase wordt gekenmerkt door meestal wekelijkse of tweewekelijkse gesprekken waarin we toewerken naar een of meer doelen die we samen hebben geformuleerd. Dit kan ogenschijnlijk met grote omwegen plaatsvinden, dit kan sneller of langzamer gaan in verschillende fasen, maar uiteindelijk evalueren we de voortgang van dit proces steeds aan de hand van deze doelen op van te voren afgesproken evaluatiemomenten. Hierbij kunnen we desgewenst opnieuw gebruik maken van vragenlijsten. Hoe je de therapie en de werkrelatie ervaart is een in de behandelsessies geïntegreerd aspect van de behandeling.
Hier vind je meer informatie over verschillende methodieken.
Afsluiting
Afsluiten van de therapie gebeurt in overleg. Wij hechten er waarde aan dat op een zorgvuldige manier te doen, middels een persoonlijk gesprek. Daarin kan de therapie geëvalueerd worden en kunnen er mogelijke afspraken worden gemaakt met betrekking tot de toekomst.
In principe gebruiken we ook in deze fase vragenlijsten om het effect van de therapie te meten.
Waarneming
Er zijn waarnemingsmogelijkheden binnen de praktijk en binnen een groter netwerk van psychotherapeuten. Wanneer dit aan de orde is wordt samen met jou naar een oplossing gezocht.
Crisis
Wij werken binnen kantooruren wat inhoudt dat wij geen 24 uurs bereikbaarheid kunnen bieden. In geval van crisis binnen kantooruren kun je telefonisch contact met ons opnemen. Krijg je ons niet direct aan de lijn omdat wij in gesprek zijn, kun je iets inspreken, en je kunt je huisarts bellen. We zullen proberen zo snel mogelijk terug te bellen. Bij crisis buiten kantooruren neem je altijd contact op met uw huisarts of de huisartsenpost waar je huisarts naar verwijst of de crisisdienst van de GGZ in je woonplaats.